Bahn Mi

Grillkol, socker och fläsk. Det är svårt att inte gilla dessa tre ingredienser. Vietnamesiskt Street food när den är som bäst.

 

Bahn Mi

 

 

Det här behöver du:

 

1                   st                   Vitlöksklyfta

3                   st                   Asiatisk schalottenlökar

4                   st                   Citrongrässtjälkar, hyggligt fint hackat (ska mixas)

500               g                    Fläskfärs

1                   msk               Fisksås

45                 g                    Muscavadosocker            

                                           Rapsolja för pensling

                                           Svartpeppar

 

Så här gör du:

 

1.     Mixa eller mortla vitlök, schalottenlök och citrongräs. Resultatet ska vara som en slät pasta.

2.     Blanda pastan med fläskköttet, fisksåsen och 15 g av sockret samt en ordentlig nypa svartpeppar.

3.     Blanda smeten väl. Jobba med händerna så du får en känsla för texturen i färsen.

4.     Rulla 18 ”köttbullar” av smeten. Lägg bullarna på en plåt och tryck till dem lite lätt med tummen så de plattas till något. Pensla bullarna med rapsoljan.

5.     Blanda resten av sockret med 1 msk vatten i en kastrull och värm till sockret smält.

6.     Grilla bullarna (helst på en kolgrill) ca 2 minuter på ena sidan pensla med sockerlagen och vänd på bullarna och grilla den andra sidan. Pensla ytterligare en gång med sockerlagen

7.     Lyft bullarna från grillen och pensla dem med sockerlagen en sista gång

 

Nu är fläskfärsbullarna klara Nu ska vi göra mackorna.

 

Det här behöver du:

 

4                   st                   15 cm delar av baguette

1                   sats               Färsbullar (se ovan)

1                   st                   Gurka, skivad på längden med en sparrisskalare

50                 g                    Koriander, färsk

30                 g                    Mynta, färsk

30                 g                    Thailändsk basilika, färsk

2                   st                   Morötter, picklade och skurna i julienne

                                           Majonnäs

                                           Sriracha

 

Så här gör du:

 

1.     Dela baguetterna på mitten. Skär inte helt igenom baguetten.

2.     Bred majonnäs på baguetten

3.     Fyll på med 4 st färsbullar, gurka, picklad morot och lite av alla kryddorna

4.     Avsluta med att toppa med srirachasåsen